Mörkt filmjölksbröd...Underbart gott

Detta behöver du

 2 bröd

  • 7 dl vetemjöl
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl hela linfrön
  • 1 dl hela, torkade aprikoser (1 dl motsvarar ca 100 g)
  • 1 dl russin
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 l filmjölk
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk sirap

Så här kan du göra..

Sätt ugnen på 175°C.
  1. Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela.
  2. Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.
  3. Smörj två 1,5-liters brödformar (för 2 bröd) väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl.
  4. Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.

Kommentarer