Eritreanskt Fika med Elsa


 Enligt traditionen bryggs kaffet genom att kaffebönorna rostas över het kol i en glödpanna. När bönorna är färdigrostade erbjuds varje deltagare att testa den aromatiska röken genom att vifta den mot sig. Sedan mals vanligtvis bönorna i en mortel av trä, och det malda kaffet läggs i ett speciellt kärl (jebena) och kokas. Kokkärlet har en sfärisk botten, en hals och öppning att hälla ur och ett handtag som kopplar samman halsen och botten. När kaffet kokar upp genom halsen hälls det i och ur en annan behållare för att kylas ner, och sedan tillbaka i det första kärlet för att upprepa proceduren. Efter andra uppkokningen hälls kaffet genom ett filter gjort på tagel eller liknande material. Ceremonin kan även innehålla bränning av olika traditionella rökelser. Kaffet avnjuts i små handtagslösa koppar. 

Denna bild o text har jag lånat från Råneå Bibliotek. Hon som ordnar kaffet heter Elsa.
Det tar en stund innan man får kaffet men det är väl värt det..

Kommentarer